Magyarországon elsőként a Mospilan 20 SG rovarölő szer és a Combi-Protec csalogató anyag kapta meg a pilóta nélküli légi járművel történő kijuttatásra vonatkozó engedélyt

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a MOSPILAN 20 SG és a COMBI-PROTEC kizárólag együttesen, engedélyokiratuknak megfelelően alkalmazhatók drónnal történő permetezéssel, cseresznye, meggy és dió kultúrákban cseresznyelégy és nyugati dióburok-fúrólégy ellen.

Ez a technológia azért is különösen fontos, mert így a MOSPILAN 20 SG engedélyezett teljes dózisa helyett csak töredéke kerül alkalmanként kijuttatásra, ezért nem csak hatékony, hanem vegyszertakarékos, környezetkímélőbb és egyedülálló technológiai megoldás. 

További információkért forduljon bizalommal Kollégáink felé!

 

Előírt növényvédelmi technológia:

 

A cseresznyében és meggyben károsító cseresznyelégy fajok ellen az érés kezdetétől (a fajtára jellemző gyümölcsszíneződés kezdetétől, BBCH 81) egy héttel a betakarítás előtti állapotig (BBCH 86) terjedő időszakban védekezhetünk. A védekezéseket a rajzásmenet megfigyelésével, ‒ illatcsalétekkel kombinált ragadós sárgalappal végzett csapdázással ‒ célszerű időzíteni.

A dióban károsító nyugati dióburok-fúrólégy ellen illatcsalétekkel kombinált sárga ragadó lapos rajzásmegfigyelésre alapozva, az első legyek megjelenésekor/ imágórajzás kezdetétől, július közepétől a rajzás végéig, szeptember végéig terjedő időszakban célszerű permetezni.

A készítményt pilóta nélküli légi járművel történő kijuttatás esetén felsőfokú növényvédelmi képesítéssel és hatályos engedéllyel rendelkező személy irányítása mellett lehet felhasználni. A kijuttatást érvényes drónpilóta engedéllyel rendelkező személy végezheti.

Pilóta nélküli légijármű esetén a kezelt területtől tartandó védőtávolság: 20 méter.

A növényvédő szer bekeverését, a pilóta nélküli légijárművek újra töltését és irányítását végző személyek kizárólag a kezelendő területhez tartozó védőtávolságon kívül tartózkodhatnak.

A kezelt terület és a hozzá tartozó védősáv szélén kötelező a munka megkezdése előtt figyelmeztető táblákat elhelyezni és a következő felirattal ellátni: „Pilóta nélküli légi járműves (drónos) permetezés folyik ezen a területen, belépni a területre veszélyes és tilos!”.