Adatlap
Növényvédőszer rendeltetése: gombaölő permetezőszer
Forgalomba hozatali engedély száma: 6300/1930-1/2022 NÉBIH
Forgalmazási kategória: II-III.
Eltarthatóság: Eredeti, zárt csomagolásban, száraz, hűvös helyen, szabályos növényvédő szer raktárban – 2 év.
Engedélyokirat
Növényvédelmi technológia
Kultúra | Károsító | Dózis (l/ha) | Permetlé (l/ha) | Kezelések évenkénti maximális száma | Két kezelés között eltelt minimális időtartam (nap) | Kezelés ideje (fenológiai állapot szerint) |
szőlő (bor-, csemege-) | lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész (botrítiszes betegség) | 0,25 | 100-1000 | 10 | 7 | a 2. levél kiterülésétől (BBCH 12) a fogyasztásra érettségig (BBCH 89) |
szamóca hajtatott | botrítiszes betegség (szürkepenész) | 0,75 | 100-1000 | 8 | 7 | 2 leveles állapottól (BBCH 12) a második szüretig (BBCH 89) |
uborka, cukkini, sárgadinnye, görögdinnye, pézsmatök, sütőtök, spárgatök, patisszon, lopótök szabadföldi és hajtatott | lisztharmat, peronoszpóra | 0,25-0,5 | 100-1000 | 8 | 7 | 2 leveles állapottól (BBCH 12) a teljes érésig (BBCH 89) |
paradicsom, tojásgyümölcs hajtatott | botrítiszes betegség (szürkepenész) | 0,25-0,5 | 100-1000 | 8 | 7 | 2 leveles állapottól (BBCH 12) a teljes érésig (BBCH 89) |
tojásdinnye (pepinó) szabadföldi és hajtatott | lisztharmat | 0,25-0,5 | 100-1000 | 8 | 7 | 2 leveles állapottól (BBCH 12) a teljes érésig (BBCH 89) |
fejes saláta, batávia saláta, jégsaláta, lollo saláta, római saláta, tépősaláta, borsmustár (rukkola), endívia, cikória, galambbegy-saláta, spenót, borbálafű, vízitorma, cékla, mángold, kerti zsázsa, zamatos turbolya, kerti laboda hajtatott | botrítiszes betegség (szürkepenész), peronoszpóra | 0,75 | 100-1000 | 8 | 7 | 2 leveles állapottól (BBCH 12) teljes érésig – a termések túlnyomó többsége érett, jellemző színű, kemény és száraz magokkal (BBCH 89) |
brokkoli, bimbóskel, fejes káposzta, kelkáposzta, karfiol, kínai kel, karalábé, barna mustár (szareptai mustár), fekete káposzta, fodros kel, takarmány-káposzta, japán mustárspenót, bordás kel, japán kel (mizuna), kínai kel, rapini szabadföldi | peronoszpóra | 0,75 | 100-1000 | 8 | 7 | 2 leveles állapottól (BBCH 12) teljes érésig – a termések túlnyomó többsége érett, jellemző színű, kemény és száraz magokkal (BBCH 89) |
vöröshagyma, fokhagyma, gyöngyhagyma, sarjadék-hagyma, salottahagyma | peronoszpóra | 0,75 | 100-1000 | 8 | 7 | 2 leveles állapottól (BBCH 12) teljes magérettségig (BBCH 89) |
sárgarépa, petrezselyem (gyökér), pasztinák, vajrépa, torma, retek, kerekrépa, karórépa, csicsóka | peronoszpóra | 0,75 | 100-1000 | 8 | 7 | 2 leveles állapottól (BBCH 12) teljes érésig – a termések túlnyomó többsége érett, jellemző színű, kemény és száraz magokkal (BBCH 89) |
Előírt növényvédelmi technológia:
Házi kerti dózis:
• szőlő: 2,5 g/10 l víz/100 m2
• tojásgyümölcs, tojásdinnye és kabakosok: 2,5-5,0 g/10 l víz/100 m2
• szamóca, egyéb zöldségfélék: 7,5 g/10 l víz/100 m2
A hatóanyag a növény természetes védekező mechanizmusainak aktiválása révén fejti ki hatását.
A kezeléseket minden esetben előrejelzésre alapozva, a fertőzés bekövetkezése előtt szükséges megkezdeni.
Szőlőben (bor és csemege) a készítmény felhasználható a lisztharmat, peronoszpóra és botrítiszes betegség (szürkepenész) elleni megelőző jellegű védekezésre. A készítmény kijuttatását javasolt 7-10 napos időközökkel megismételni a fertőzésre hajlamosító körülmények fennállásáig.
Hajtatott szamóca kultúrában a botrítiszes betegség (szürkepenész) elleni védekezést előrejelzésre alapozva, a virágzás kezdete előtt javasolt megkezdeni. A készítmény kijuttatását javasolt 7-10 napos időközökkel megismételni a fertőzésre hajlamosító körülmények fennállásáig.
Kabakosokban (uborka, cukkini, sárgadinnye, görögdinnye, pézsmatök, sütőtök, spárgatök, patisszon, lopótök) a lisztharmat és a peronoszpóra elleni védekezést előrejelzésre alapozva, a fertőzés bekövetkezése előtt szükséges megkezdeni. A készítmény kijuttatott mennyiségét a megadott dózistartományon belül a növényállomány fejlettségének függvényében szükséges megválasztani. A készítmény kijuttatását javasolt 7-10 napos időközökkel megismételni a fertőzésre hajlamosító körülmények fennállásáig.
Hajtatott paradicsom és tojásgyümölcs a botrítiszes betegség (szürkepenész) elleni védekezést előrejelzésre alapozva, a fertőzés bekövetkezése előtt szükséges megkezdeni. A készítmény kijuttatott mennyiségét a megadott dózistartományon belül a növényállomány fejlettségének függvényében szükséges megválasztani. A készítmény kijuttatását javasolt 7-10 napos időközökkel megismételni a fertőzésre hajlamosító körülmények fennállásáig.
Tojásdinnye (pepinó) kultúrában a lisztharmat elleni védekezést előrejelzésre alapozva, a fertőzés bekövetkezése előtt szükséges megkezdeni. A készítmény kijuttatott mennyiségét a megadott dózistartományon belül a növényállomány fejlettségének függvényében szükséges megválasztani. A készítmény kijuttatását javasolt 7-10 napos időközökkel megismételni a fertőzésre hajlamosító körülmények fennállásáig.
Salátafélékben és levélzöldség kultúrákban (fejes saláta, batávia saláta, jégsaláta, lollo saláta, római saláta, tépősaláta, borsmustár [rukkola], endívia, cikória, galambbegysaláta, spenót, borbálafű, vízitorma, cékla, mángold, kerti zsázsa, zamatos turbolya, kerti laboda) a botrítiszes betegség (szürkepenész) és a peronoszpóra elleni védekezést előrejelzésre alapozva, a növények fejlődésének minél korábbi fázisában (2 leveles állapottól) szükséges megkezdeni. A készítmény kijuttatását javasolt 7-10 napos időközökkel megismételni a fertőzésre hajlamosító körülmények fennállásáig.
Szabadföldön termesztett káposztafélékben (brokkoli, bimbóskel, fejes káposzta, kelkáposzta, karfiol, kínai kel, karalábé, barna mustár [szareptai mustár], fekete káposzta, fodros kel, takarmány-káposzta, japán mustárspenót, bordás kel, japán kel [mizuna], kínai kel, rapini) a peronoszpóra elleni védekezést előrejelzésre alapozva, a növények fejlődésének minél korábbi fázisában (2 leveles állapottól) szükséges megkezdeni. A készítmény kijuttatását javasolt 7-10 napos időközökkel megismételni a fertőzésre hajlamosító körülmények fennállásáig.
Hagymafélékben (vöröshagyma, fokhagyma, gyöngyhagyma, sarjadékhagyma, salottahagyma) és gyökérzöldség kultúrákban (sárgarépa, gyökérpetrezselyem, pasztinák, vajrépa, torma, retek, kerekrépa, karórépa, csicsóka) a peronoszpóra elleni védekezést előrejelzésre alapozva, a növények fejlődésének minél korábbi fázisában (2 leveles állapottól) szükséges megkezdeni. A készítmény kijuttatását javasolt 7-10 napos időközökkel megismételni a fertőzésre hajlamosító körülmények fennállásáig.
A permetlé mennyiségét a megadott értékhatárok között a művelésmódtól, a védendő lombfelületnagyságától, és az alkalmazott növényvédelmi berendezés típusától függően kell megválasztani. Minden esetben törekedni kell az egyenletes és teljes permetléfedésre, még a lombozat belsejében is.
Hatásmechanizmus: A Cerevisane, a Saccharomyces cerevisiae LAS 117 törzsének sejtfala, a növény védekezőképességét fokozó hatóanyag (FRAC kód: P 06)
Légi kijuttatás: nem engedélyezett
SUMINFO
Zárókezelésként, legalább kétszer alkalmazva, önmagában is hatékonyan megoldja a szürkepenész elleni védekezést.
Ökológiai gazdálkodásban réz + kén + Romeo kombinációjával hatékony eredmény érhető el a gombabetegségek ellen.
Munkaegészségügy és várakozási idők
Munkaegészségügyi várakozási idő: 0 nap (száradásig)
Élelmezés egészségügyi várakozási idő:
szőlő (bor-, csemege-), szamóca (hajtatott), uborka, cukkini, sárgadinnye, görögdinnye, pézsmatök, sütőtök, spárgatök, patisszon, lopótök (szabadföldi és hajtatott), paradicsom, tojásgyümölcs (hajtatott), tojásdinnye (pepinó) (szabadföldi és hajtatott), fejes saláta, batávia saláta, jégsaláta, lollo saláta, római saláta, tépősaláta, borsmustár (rukkola), endívia, cikória, galambbegy-saláta, spenót, borbálafű, vízitorma, cékla, mángold, kerti zsázsa, zamatos turbolya, kerti laboda (hajtatott), brokkoli, bimbóskel, fejes káposzta, kelkáposzta, karfiol, kínai kel, karalábé, barna mustár (szareptai mustár), fekete káposzta, fodros kel, takarmány-káposzta, japán mustárspenót, bordás kel, japán kel (mizuna), kínai kel, rapini (szabadföldi), vöröshagyma, fokhagyma, gyöngyhagyma, sarjadék-hagyma, salottahagyma, sárgarépa, petrezselyem (gyökér), pasztinák, vajrépa, torma, retek, kerekrépa, karórépa, csicsóka: 1 nap
__
Munkaegészségügyi óvórendszabályok
Egyéni védőfelszerelés
– Előkészítőknek: védőkesztyű, légzésvédő félálarc (FFP2), munkaruha (hosszú ujjú felső, hosszú szárú nadrág, zárt cipő)
– Kijuttatóknak: védőkesztyű, munkaruha (hosszú ujjú felső, hosszú szárú nadrág, zárt cipő) (zárt, túlnyomásos gépkabinban nem szükséges)
__
Mérgezéskor, allergiás megbetegedés esetén, vagy annak gyanújakor a munkát azonnal félbe kell szakítani, majd helyszíni elsősegélynyújtás után orvosi, intézeti ellátást kell biztosítani.
Bőrrel való érintkezés esetén a bőrt bő vízzel, szappannal meg kell tisztítani. Szembe jutás esetén a szemet azonnal, bő vízzel, legalább 15-20 percig öblögetni. Lenyelés esetén, ha a sérült tudatánál van, a száját vízzel ki kell öblíteni, egy két pohár vízzel itatni, orvosi ellátást biztosítani. TILOS hánytatni!
Terápia: tüneti megfigyelő kezelés
Ellenanyag: specifikus antidótuma nincs
__
Az emberi egészség és a környezet veszélyeztetésének elkerülése érdekében be kell tartani a használati utasítás előírásait.
Felhasználás előtt olvassa el a használati utasítást és győződjön meg arról, hogy megértette!
Mérgezéskor, vagy annak gyanújakor az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat díjmentesen, 24 órán keresztül hívható zöld száma: 06 80 201 199.
CSEBER Nonprofit Kft. növényvédő szerrel szennyezett csomagolóanyag gyűjtőhelyeinek listája megtalálható a http://www.cseber.hu címen.
A kiürült és tisztított csomagolóeszközök újrafelhasználása tilos!
Biztonsági adatlap
Videók
Nem található videó ehhez a termékhez.