A türelem MOSPILAN-t terem, avagy új nagyágyú a szőlő rovarok elleni védelmében

2021 májusa nagy eseményt hozott a szőlőtermesztők számára:

sok év szünet után a MOSPILAN újra hivatalos engedélyokiratot kapott szőlőben!

 

Nem túlzás azt állítani, hogy ez mérföldkövet jelent a szőlő növényvédelmében, hiszen az elmúlt években meghatározó hatóanyagok tűntek el örökre a növényvédelmi technológiákból, miközben a szőlőben megjelenő régi és új rovarfajok egyre komolyabb problémákat okoznak.

2021 májusától alkalmazhatjuk ellenük a MOSPILAN 20 SG-t, mely felszívódó, széles hatásspektrumú hatóanyaga, az acetamiprid révén kiváló megoldást nyújt a szőlőben előforduló rágó és szívó kártevők java része ellen.

 

A MOSPILAN 20 SG alkalmazása esetén fontos szempont a helyes dózis megválasztása. Ehhez az alábbi segédletet javasoljuk, hozzátéve, hogy ez nem helyettesítheti a helyi viszonyok ismeretét, a pontos megfigyelések és az előrejelzések hiányát! Az időzítésnél pedig figyelembe kell venni, hogy engedélyokirat szerint a készítményt évente 1 alkalommal használhatjuk.

A szőlő kártevői közül a szőlő gyökértetű (filoxéra, Viteus vitifolii) egyedei a legérzékenyebbek a hatóanyagra, ellenük már 0,25 kg/ha dózis is elegendő. A gyökértetű elleni kezeléseket akkor végezzük, amikor a gyökéren lévő telepekről megindul a lárvák „feláramlása” a levelekre, ez valamikor június végére tehető. E kezelésnek elsősorban alanytelepeken van jelentősége, de egyre több helyen már vinifera fajtákon is komoly előfordulást jelentettek (pl. Mátrai borvidék), ezért borszőlőben is aktuális lehet az alkalmazása.

A tarka szőlőmoly (Lobesia botrana) első nemzedékének lárvái ellen a lárvakelés kezdetén, vagyis a rajzáscsúcstól számított 5-7. napon kezeljünk, legalább 0,3 kg/ha dózisban. Ez a gyakorlatban általában május közepe-június elejére esik. Az ebben az időszakban végzett kezelés előnye, hogy az ekkor már általában nagy számban kikelt, L1-L2 lárvastádiumban lévő amerikai szőlőkabóca (Scaphoidaeus titaneus) lárvákat is nagy hatásfokkal pusztítja.

A következő alkalmazási lehetőség, amikor már az amerikai szőlőkabóca lárvái elérik az L4-L5 lárvastádiumot, és terjesztőivé válnak az arany sárgaság fitoplazma kórokozójának. Ez a kabócák elleni védelem legfontosabb időszaka, nagyjából június vége – július közepére esik, és – ha van – a tarka szőlőmoly 2. nemzedéke is ezidőtájt rajzik. A MOSPILAN 20 SG-t ebben az időszakban már a nagyobb lombfelület miatt magasabb dózisban (0,35-0,375 kg/ha) alkalmazzuk. A MOSPILAN 20 SG nagy előnye a piretroidokhoz képest, hogy tartamhatása révén 10-14 nap védettséget biztosít a folyamatosan betelepedő/kelő rovarok ellen. Másik előnye a piretroidokkal szemben az, hogy a hasznos élő szervezeteket (pl. ragadozóatkák) kíméli, ezért a MOSPILAN 20 SG szőlőt károsító atkafajok felszaporodását nem segíti elő.

 

A MOSPILAN 20 SG harmadik nagy előnye, hogy a méhekre nem jelölésköteles készítmény. A méhek a hatóanyagot enzimatikus úton lebontják, ezért nem károsítja őket.  Mivel a szőlő nem rovarbeporzású növény, ennek elvileg nem lenne jelentősége. A gyakorlatban azonban sokszor előfordul, hogy a területen virágzó gyomok vannak. Homoki szőlőterületeken kiirthatatlanul virágzik júliusban a selyemkóró (Asclepias syriaca), mely az egyik legnagyobb „méhmágnes”. De aszályos időben azt is tapasztaltuk már, hogy a virágzó szőlő által termelt nektárra gyűltek a háziméhek tömegei, hogy valamilyen táplálékhoz jussanak a repce és akácvirágzás elmúltával. Vagyis a szőlőskertekben is figyelemmel kell lenni a beporzókra, még ha elvileg nincs is ott „dolguk”!

A MOSPILAN 20 SG -t bátran alkalmazhatjuk nappal is, a méheket kíméli. Ez alól kivétel, ha tebukonazol hatóanyagú készítménnyel szeretnénk kombinálni. Ez esetben csak méhkímélő technológiával (esti permetezés) juttathatjuk ki.

A MOSPILAN 20 SG okirata egészen késői kezelést is lehetővé tesz, hiszen élelmezés-egészségügyi várakozási ideje szőlőben mindössze 7 nap. Ezt a kezelést tartogassuk a pettyesszárnyú muslica (Drosophila suzukii) elleni védekezésre, már amennyiben tényleg várható az előfordulása. A kezeléskor koncentrálhatunk a fürtkörre, ez esetben a 0,3 kg/ha dózis elegendő. A készítmény a táplálkozó imágókat, és a kelőfélben lévő lárvákat fogja gyéríteni, de ne feledjük, hogy a hatóanyag a bogyók belsejébe már nem tud felszívódni, hatását a bogyó felületén tudja kifejteni. Ezért a bogyókba mélyen berágott nyüvek sajnos nem pusztíthatóak el ilyen módon – de más úton sem…

A MOSPILAN 20 SG engedélyokirata egyaránt vonatkozik borszőlőre, csemegeszőlőre és szőlő alanytelepre is

Gáspár Gergely
mérnök-üzletkötő