Kalászosokban sárgarozsda

Az elmúlt időszak csapadékos és hűvös időjárása után a felmelegedés magával hozta a sárgarozsda és egyes területeken a vörösrozsda fertőzés kialakulását, sőt megerősödését. A 2014-es év erős sárga- rozsda járvánnyal szemben – amikor viszonylag korán megjelentek a tünetek – az idén később alakultak ki a tünetek, melyek elleni védekezés szinte egybeesik a kalászfertőző Fusarium fajok elleni védekezéssel. Erősen bokrosodott állományok esetén pedig elindult a lisztharmat a felsőbb levelek irányába.

Ezek alapján javasolt olyan készítmények alkalmazása, amelyek mindhárom kórokozó ellen meggyőző hatékonyságúak.
Amennyiben a rozsdafajok elleni védekezés kerül a célkeresztbe, akkor a SOLEIL 1-1,2 l/ha-os dózisa a biztos megoldás. Ha a Fusarium gombák által termelt toxinok és/vagy a lisztharmat terméselvonó hatásának megakadályozása a cél akkor a YAMATO 1,5-1,75 l/ha-os dózisát javasoljuk kipermetezni. Erős fertőzési nyomás esetén minden esetben a magasabb dózisok alkalmazása a javasolt.

Mindkét termék mellé a kimagaslóan magas foszfor tartalmú Fosfonin Flow lombtrágya kijuttatása is javasolt, mely amellett, hogy növeli a betegségekkel szembeni ellenállóságot, fokozza a termékenyülést és a szemképződés energetikai folyamatait is serkenti!

Tervezett Yamato vásárlás esetén keresse kollégáinkat, mert „Ütött a Yamato órája”  !!